Truus van Geemen - Ju, sopraan

(Foto: Karin van der Kar / Culemborgsche Courant, 2001)

Truus van Geemen-Ju heeft vanaf haar vroegste jeugd gezongen. De natuurlijke kwaliteit van haar stem – zonder gerichte muzikale vorming – viel menigeen op, en zij werd dan ook vaak als soliste gevraagd voor bijzondere gelegenheden. Zo gebeurde dit bij de Pinksterdienst in de Fort-kerk op Curaçao op 18 mei 1975. De dienst werd uitgezonden via Radio Hoyer 2 (Willemstad, 105.1 FM). Een luisteraarster belde op. Zij vond de stem van Truus zo waardevol dat het verspilling van talent zou zijn om deze ongeschoold te laten. Zo kreeg Truus in 1975 op 45-jarige leeftijd haar eerste klassieke zanglessen aan de in 1959 opgerichte Curaçaose Muziekschool, van zanger/rabbijn Slavenski. In Nederland aangekomen, in 1975, volgde Truus zanglessen bij Froukje de Boer (Culemborg), Jos van der Lans (Utrecht), en Henny Grimijzer (Geldermalsen).

In 1983 zong Truus 'Voi che sapete' (Figaro, W.A. Mozart) in het NCRV radioprogramma 'Laat eens wat van je horen', en behaalde daarmee 26 van de maximaal 30 jurypunten. In 2000 zong zij 'Climb every mountain' (Sound of Music, Rodgers & Hammerstein) in het TROS televisieprogramma 'Una voce particolare'. Zij trad en treedt geregeld op als soliste bij concerten, o.a. van het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps 'Concordia' (Culemborg), het gemengd koor 'De Korenbloem' (Culemborg), mannenkoor 'Oefening Baart Kunst' (Culemborg), mannenkoor 'Excelcior' (Zoelen), de Konklijke Harmonie 'Pieter Aafjes' (Culemborg), het Regionaal Seniorenorkest 'Luctor et Emergo' (Ingen), en het koor van de Samen-op-Weg kerk in Hoogland.

Op talloze gelegenheden luisterde/luistert Truus bijzondere kerkdiensten op, op hoogtijdagen, en ter gelegenheid van blijde en droeve gebeurtenissen. Een vermeldenswaardig optreden in 1998 was dat bij de traditionele jaarlijkse oecumenische Vierdaagsemis in de St. Stevenskerk te Nijmegen. Truus zong/zingt bij vele bruiloften, in bejaarden- en verpleeghuizen, gaf/geeft zangrecitals, en trad/treedt op bij feestelijke bijeenkomsten t.g.v. jubilea, begeleid door o.a. Ben Holtkamp, Janny Israel-Tamson, Jos Rodermans, Kees Swenne en Teuni Trouwborst-Redelijkheid.

Het repertoire van Truus is 'all-round': opera, operette, muscial, het lied, evergreens, volksliederen, liedjes uit de oude doos, kerkelijke liederen uit de protestantse en de katholieke traditie. Een mp3-voorbeeld:

Contact:

Truus van Geemen - Ju
Ghandi 213
4102 HL Culemborg
0345-518829


Achtergrondafbeelding van deze internet-pagina: handschrift van W.A. Mozart (Figaro)

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 25-01-2016